Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

Routebeschrijving Stelling van Antwerpen

De route gaat langs forten en de antitankgracht van Stabroek tot aan Brasschaat.

Lengte 18 kilometer.

 

Beginpunt: de bushalte aan de Abtsdreef Oud Stabroek

Buslijnen: 671, 770, 772, 778, 779,780 en N77
Info: www.delijn.be

Loop vanaf de bushalte terug tot de weg de gracht kruist. LA in de richting van fort Stabroek. Houd de gracht aan je linkerhand. Loop voor het fort langs en volg dan de gracht.

Het brede landbouwpad voert door een half open polderlandschap. Kruis een asfaltweg, sla voor schans Smoutakker RA tot aan de asfaltweg (N111). Ga daar LA tot waar je opnieuw de gracht tegenkomt, dan RA en de gracht naar links volgen

Doorlopen tot aan de weg Kalmthout-Stabroek.

Steek over en ga RA. Volg het pad langs de antitankgracht. De route kruist na ongeveer 250 meter de N11, de weg Antwerpen-Putte. Volg aan de overkant van deze weg het pad langs de linkeroever van gracht. Steek na 100 meter over en loop in dezelfde richting verder langs het water. Na ongeveer anderhalve kilometer bereik je fort Ertbrand

Volg de asfaltweg. Steek de gracht niet over maar loop direct RA langs het water. Blijf de gracht volgen tot bij de asfaltweg. Daar LA tot de spoorwegovergang. Steek die over en loop schuin rechtsaf langs de spoorlijn totdat je aan je linkerhand opnieuw de gracht ziet.

Ga bij de gracht LA het bos in met het water van de gracht nu aan je rechterhand. Loop RD, kruis schuin de asfaltweg en vervolg weer RD met het water aan je linkerhand. Sla na ongeveer 400 meter (voorbij een open veld) een breed bospad in dat schuin naar rechts gaat. De route verlaat tijdelijk de gracht. Volg dit bospad RD tot aan de volgende kruising met een asfaltweg (Heidestraat zuid). Ga LA en na ongeveer 50 meter RA bij wkp 23 RA door een houten poortje het bos in. Dit bos maakt onderdeel uit van het domein De Oude Gracht. Na ongeveer 50 meter kom je bij je de oude militaire spoorbaan van Kapellen naar Brasschaat.

Kruis het tracé van de oude spoorbaan en ga RD. ‘De Uitleg’, waar je nu doorheen gaat is onderdeel van het domein De Oude Gracht

Onze route volgt nu tot aan Brasschaat het wandelknooppuntennetwerk. wkp 23 → 10 → 9. → 8. De route komt dan weer bij de antitankgracht en loopt RD langs het fort van Brasschaat. Vervolg via 7 → 6. Verlaat nu eventjes (ongeveer 300 meter) het knooppuntennetwerk en ga RD langs het water totdat je opnieuw op een paaltje van het netwerk stuit. Dat is nr. 3. Loop weer verder langs de gracht langs 1 → 87. Ga nu richting 84. De wandeling kruist dan de Bredase baan hier RA. Na 50 meter is ter hoogte van brasserie de Pepermolen een bushalte.

Bussen richting Antwerpen (640 en 642) station Kalmthout (445) en het centrum van Brasschaat (648 en 649).

Info: www.delijn.be

De hier beschreven wandeling is een verkorte versie van het eerste hoofdstuk uit de gids Wandelen langs de stelling van Antwerpen.

Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online 56 cover 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet belgische ardennen