Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

Rondje  Nederrijn: Blauwe Kamer – Rhenen – Grebbeberg

Vroeger trok een paard de ploeg, nu is de edele viervoeter recreatie- of natuurpaard. Een functieverandering die zijn sporen in het landschap nalaat, concludeerde Wim ten Brinke in zijn rubriek Het Gepelde Land.

Hieronder de routebeschrijving door de Blauwe Kamer dat hij beschrijft
Deze route verscheen in eerder in ‘te voet’ nr. 10, 2002. Het kan zijn dat er afwijkingen voorkomen, maar aangezien u hoe dan ook de rivier moet volgen is echt verdwalen niet aan de orde.

alt

 

ROUTEBESCHRIJVING

  • Begin (of eindig) in De Blauwe Kamer met de rode paaltjeswandeling, van ongeveer 5 km. Een prachtige zwerftocht door De Blauwe Kamer.
  • Ga vanaf De Blauwe Kamer met het veer naar de overkant van de rivier. Vanaf de aanlegsteiger rechtdoor naar de Rijndijk. Op de dijk rechtsaf. Bij hoornwerk De Spees rechtsaf de grasdijk op (richting Panoramakijker, Kesteren).
  • Op verharde weg rechtsaf, verder over de dijk. Na ongeveer 200 m houdt de verharde weg op.
  • Volg bij de brug de weg rechtsaf die onder de brug doorgaat. Ga dan via het voet- en fietspad over de brug (u heeft zo een veel mooier zicht op Rhenen met de Cunerakerk).

Naar station Rhenen:

Onderaan de brug de Stikke Hucht oversteken en dan bij de verkeerslichten de N233 oversteken. Linksaf de parkeerplaats en doorlopen naar het station.

Vanaf station Rhenen:

  • Links de trappen op. Bovenaan rechtsaf, richting VVV over de Herenweg. Volg verder de hoofdroute.
  • De routeverkorting vanaf het station: ga onder het viaduct door en ga aan het einde van de parkeerplaats rechtdoor over de Zwarteweg naar de rivier. Aan de oever linksaf (Cuneralaan). U bent op de hoofdroute.

Voor de routeverkorting:

  • Onderaan de brug de Stikke Hucht oversteken en dan bij de verkeerslichten de N233 oversteken. Vervolgens rechtsaf (Zwarteweg) naar de rivier. Aan de oever linksaf. U bent terug op de hoofdroute.

Hoofdroute

  • Na de brug linksaf Stikke Hucht. Dan linksaf Herenweg (richting VVV). Bij verbreding in de Herenstraat linksaf poort onderdoor (nog steeds richting VVV). Om de Cunerakerk heen en aan het einde van de Markt rechtsaf (Rijnstraat). Aan de rivier linksaf over fietspad en onder de brug door (hier voegt de routeverkorting in).
  • Verharde weg wordt schelpenpad. Voorbij bord ‘Utrechts Landschap Natuurgebied Grebbeberg’ linksaf, de trappen op. Bovenaan rechtsaf en steeds het pad langs de heuvelrand blijven volgen, ook de slinger om het dal heen. Ongeveer 100 m voorbij de uitzichten vanaf de Koningstafel (waar een ruïne van een huis en een open plek – een weiland – in het bos is), kunt u rechtsaf naar beneden, over een steile bielzentrap. Bovenaan de trap staat rechts een grote beuk.
  • Beneden linksaf. Op de Grebbeweg rechtsaf en direct weer rechtsaf Grebbedijk. Bord Blauwe Kamer en Veer Opheusden volgen.

 

 

INFORMATIE

De route
De route is ongeveer 16 kilometer. Op twee plekken zijn inkortingen mogelijk: het rondje door Rhenen langs de Cuneratoren (2,5 kilometer), het rondje door De Blauwe Kamer (4,5 kilometer). Maar vooral het laatste rondje is een niet te missen hoogtepunt.

Openbaar vervoer
Het NS-station van Rhenen ligt aan de route. Vanaf daar is de route ook beschreven.

Eigen vervoer
Wie met de auto komt, start het beste bij De Blauwe Kamer (te bereiken vanaf de N225 tussen Rhenen en Wageningen; volg aan de rand van de Grebbeberg richting ‘veer Opheusden’, Blauwe Kamer).

Honden
In De Blauwe Kamer en op de Grebbeberg zijn honden niet toegestaan. Uw hond mag wel aangelijnd mee over het fietspad dat onderlangs de Grebbeberg loopt.

Horeca
Restaurant De Blaauwe Kamer, T: 0317-421410, www.deblaauwekamer.nl, De Blaauwe Kamer 14 in Wageningen, dinsdag t/m zondag vanaf 10.00 uur. Vanuit het restaurant heeft u ruim zicht op De Blauwe Kamer en de Rijn, een prachtplek.

Tip
Wie begint in De Blauwe Kamer loopt met de zon mee. Dat betekent dat u bij de uitzichtpunten in De Blauwe Kamer, bij De Spees, de Rijnbrug en de Grebbeberg steeds de zon in de rug heeft.

Op zondag is het vaak erg druk in De Blauwe Kamer.

Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online 56 cover 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet belgische ardennen