Aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt uitspanning De Oase, een voormalige boerenhoeve uit 1850, een Zuid-Hollands langhuistype. Er was een veehouderij tot de Duitsers het duingebied in de Tweede Oorlog tot ‘Sperrgebiet’ verklaarden. Na de oorlog nam de boer zijn werkzaamheden weer op, maar al na twee jaar werd de hoeve omgebouwd tot een uitspanning. Sinds 1983 is De Oase een pannenkoekenrestaurant.

De Oase is een mooi uitvalpunt voor een wandeling. Er starten twee rondwandelingen, één van 3,6 en één van 6,8 kilometer. Ook LAW 5, het Hollands Kustpad doet De Oase aan. De Waterleidingduinen zijn waterwingebied sinds 1853. Het hele gebied wordt dan ook gekenmerkt door water: opvangvijvers en vooral ook lange kanalen waarin het water koud en helder voortstuwt. Vroeger was het duinwater genoeg om in de waterconsumptie van Amsterdam te voorzien, tegenwoordig wordt op grote schaal Rijnwater geïnfiltreerd. Het aangevoerde water loost in de verdeelvijver, zakt in de grond en komt – na zo’n drie maanden – via drainagebuizen in de negen meter lager gelegen Oranjekom terecht. Dan wordt het water verder gepompt naar de nazuiveringsinstallatie Leyduin en vandaar naar de waterkranen in Amsterdam.

Op deze zaterdag is het druk in De Oase. Op het terras zitten veel mensen. Wij gaan toch liever binnen zitten, zo warm is het nu ook weer niet. De uitspanning zit vol met vijftigplussers die net in clubverband hun rondje joggen of Nordic Walking erop hebben zitten. We vrezen voor de snelheid van de bediening. Maar al gauw komt een jongeman vanuit de keuken waar de pannenkoeken gebakken worden, op ons af. Alert.

alt

Behalve druk door de bezoekers is De Oase ook druk in haar inrichting. Aan het plafond hangt allerlei ouderwets afgedankt speelgoed: een tractor, een vliegtuig, een scooter, een driewieler, paard en wagen, en ga zo maar door. Hier heeft een verzamelaar duidelijk zijn hart opgehaald. De wanden hangen vol met ingelijste tekeningen en schilderijen. En naast ons tafeltje ontwaren we een reeks oud gereedschap. Maar het is gezellig in de rechthoekige ruimte.

alt

De Oase is ingericht op individuen, voor een kopje koffie of thee met appelgebak, of een glas helder duinwater – jammer genoeg voor € 1,00, een kop huisgemaakte soep, een tosti en zo meer. Maar ook groepen kunnen er terecht. Op het menu staat ondermeer een Hollands Stamppotbuffet. Nou, na een stevige tocht door de duinen lijkt dat een heel goed idee.

Verder serveert de Oase vooral pannenkoeken: gewone en speciale, zoete met ijs voor kinderen en kleinere voor ouderen. Maar: ‘Voor een extra couvert’, staat er op het menu, ‘moeten wij helaas € 2,00 rekenen.’ Helaas? Een verontschuldiging voor een onterecht in rekening gebracht tarief?

Gauw nog even naar het toilet voor we dat waterrijke en – ontdekken we – reerijke duingebied intrekken. Er is één heren- en één damestoilet, beiden helemaal betegeld. De sfeer van binnen is weg, maar de toiletten zijn op deze manier wel lekker schoon te houden, natuurlijk. Maar met die properheid valt het wat tegen: water en papier op de grond, en de rolhanddoek rolt niet op: er hangt een lange strook uit het apparaat. Misschien door de drukte van de zaterdagse joggers?

TESTRAPPORT

Naam
Uitspanning De Oase

Adres
1e Leyweg 9, 2114 BH Vogelenzang

Telefoon
023-5846593

Openingstijden
Het gehele jaar van 10:00 tot 19.30 uur

Bereikbaarheid
Bus 90, Haarlem - Den Haag

Muziek
Achtergondmuziek, met een zacht dreunenende bas

Exterieur
Voormalige boerderij

Interieur
Sfeervolle rechthoek, met allerlei spullen aan plafond en wand

Bediening
Alert, vriendelijk

Prijzen
Koffie € 1,90, cappuccino € 200, appeltaart met slagroom € 3,50; pannenkoeken € 6,50 - € 10,50, speciale pannenkoeken  € 11,00 - € 13,00

Kwaliteit/prijs
Schappelijk; wel extra tarief voor bijvoorbeeld extra couvert (€ 2,00)

Properheid
Redelijk, ’t gaat.

Wandelmogelijkheden
Paaltjeswandelingen in Amsterdamse Waterleidingduinen (3,6 en 6,8 kilometer); LAW-route 5, het Hollands Kustpad, komt langs de uitspanning

Extra’s
Vlakbij De Oase bevindt zich bezoekerscentrum De Oranjekom van Waternet, met veel uitleg over de waterwinning.

Beoordeling

Locatie:            8
Consumpties:   7
Inrichting:         8
Bediening:        8
Toiletten:          6

Eindcijfer:         7,4