Geen fancy koffie of liflafjes, maar eerlijk vers eten en straffe koffie. De Heerenkeet op de zeedijk aan de Oosterschelde lijkt op zijn omgeving. Natuur zonder poespas aan de oevers van Nationaal Park de Oosterschelde. Geen pretbosjes of trimbanen, maar wandelen over de dijk met de wind op je kop. Om het mooiste uitzicht over het water en het natuurgebied achter de dijk te krijgen, moet je af en toe over het schapengaas klimmen of een hek openwrikken. Dan wandel je door De Prunje, zo heet het natuurgebied achter de dijk. De lucht en het water hebben de kleur van lood. Af en toe valt er een spetter regen.

Net voordat de miezer over gaat in een flinke bui stap ik de Heerenkeet binnen Vanuit het restaurant, café, annex viswinkel, heb je een geweldig zicht over de Oosterschelde en een oud haventje. Nu ligt er maar een enkele vlet, maar ooit was de haven in gebruik als landbouwhaven. Dat verklaart ook de ligging van deze uitspanning. Als sinds 1750 is er sprake van een herberg. De Heerenkeet dankt zijn naam aan de Heeren van Schouwen. Die dronken er vanaf 1852 een borrel.

We gaan voor de koffie. Met Arretjescake. Een groot bord aan de buitenkant maakt er reclame voor. Het wordt gebracht met een flinke dot slagroom en in een badje van koffielikeur. De koffie is prima. Heet en vers gezet. De Arretjescake is zoet en machtig. We laten ons vertellen dat dat ook zo hoort. Koekjes, speculaas in dit recept, met boter, suiker en cacaopoeder. Een onweerstaanbare combinatie.

alt

In de Heerenkeet kun je ook prima eten. Er is een lunchkaart met broodjes en soep, maar eigenlijk is vrijdag de beste dag: onbeperkt gebakken vis eten. Je krijgt de vis zo van het schip op je bord. Elke keer is het een verrassing welke vis er op het bord komt. Het is maar net wat de visser gevangen heeft.

De Heerenkeet heeft een oubollig interieur. Donkerbruin met donkerbruin. Gezellig is het wel, maar ze willen mee met de tijd en gaan in de toekomst verbouwen. Dat kun je zien aan de toiletten die al verbouwd zijn: trendy zwarte tegels, een zilveren spiegel, modern sanitair. Het valt zo uit de toon dat je de eerste keer van schrik terugdeinst. Kraakhelder, dat wel.

De bediening is gemoedelijk. Na het eerste bakje koffie komt de serveerster langs met de pot. Of we nog een kopje willen? Ondanks dat het een doordeweekse dinsdag buiten het seizoen is, trekt de Heerenkeet volk. Een Belgisch echtpaar dat speciaal voor de vis en de mossels komt, een clubje oudere dames die een gesprek voeren over een homeopathisch ziekenhuis in de Tweede Wereldoorlog en twee zakenlieden die onder het genot van een reusachtig stuk zelfgebakken appeltaart de zaken bespreken. Als je privacy of anonimiteit zoekt, moet je niet naar de Heerenkeet. De dames bemoeien zich met ons hondje en de zakenlieden bespreken met ons de gevolgen van de appeltaart voor hun lijn.

Adresgegevens: De Heerenkeet, Boogerdweg 1, 4321 SN Kerkwerve, T: 0111 671279, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden: In de zomer elke dag open van 9.00 tot 21.00 uur, weekend vanaf 8.00 uur. In de winter om 10.00 uur open, weekend om 8.00 uur. In november elke maandag en dinsdag gesloten. Op wo., do. en vr. om 12.00 uur open en in het weekend om 10.00 uur. Van 23 november tot 5 december gesloten.

Muziek: geen.

Exterieur: Ouderwetse herbergachtige uitstraling boven op de dijk bij de Oosterschelde aan en voormalige landbouwhaven. Er zou zelfs sprake zijn van een uitspanning in de middeleeuwen. Na de oorlog herbouwd.

Interieur: Bruin en truttig, maar oergezellig. De ruiten zijn aangeslagen door het zout van de Oosterschelde dat bij storm tot tegen de ruiten slaat. Een bar met cafétafels tegenover een restaurant met gedekte tafeltjes. Geweldig uitzicht over de Oosterschelde. De inboedel is gedateerd.

Bediening: Vriendelijk, efficiënt, zonder poespas.

Prijzen: Koffie € 1,80, cappuccino € 1,90, Arretjescake de luxe (met slagroom en drank) € 3,10. Heerenkeet Cheeseburger € 4,10. En de beroemde gebakken vis op vrijdag € 15,00, onbeperkt.

Kwaliteit/prijs: Prima kwaliteit, vers en zelf gemaakt tegen een goede prijs

Properheid: Netjes, maar omdat het interieur en de meubels gedateerd zijn, vertonen ze behoorlijk wat gebruikerssporen.

Wandelmogelijkheden: De Heerenkeet ligt in Nationaal Park de Oosterschelde. Tussen natuurgebied de Prunje en plan Tuureluur, een moerasachtig schorrengebied. Vogelaars kunnen vanaf de uitkijkpost de Grote Sterns, Nijlganzen en de kleine Zilverreigers volgen. Het natuurgebied en de dijken worden begraast door schapen en runderen. In het najaar bloeit de zeekraal, zouterik en oranjerood.

Toiletten: Schoon en modern. Minpuntje is de handdroger in plaats van papieren handdoekjes. Je komt altijd met vochtige handen van het toilet.

Beoordeling:

Locatie 10
Consumpties 9
Inrichting 6
Bediening 7
Toiletten 8

Eindcijfer 8