Verse pioenrozen uit eigen tuin!’ Een uitnodigend bord aan het Noordereinde leidt naar de Sperwershof. Zodra we de tuin ingaan, daalt een weldadige rust daalt neer. Een muur omringt de voormalige moestuin. Hier is het stil, de muur houdt alle geluiden van buiten tegen.

De Sperwershof maakte deel uit van de gelijknamige buitenplaats. In de 16de en 17de eeuw stichtten vooraanstaande Amsterdammers lusthoven in buitengebied ’s Graveland. Het ging Amsterdam in die tijd in economisch opzicht immers voor de wind. De stad haalde haar fortuin uit handel en scheepvaart. In de zomer trokken de Amsterdammers erheen en verbleven ze er.

alt

Een van de bekendste buitenplaatsen in ’s Graveland is Schaep en Burgh, waar nu de Vereniging Natuurmonumenten haar hoofdvestiging heeft. Die buitenplaats ligt één ingang verder aan het Noordereinde. De naastgelegen Sperwershof is nog steeds eigendom van de landadelijke familie Roëll.

Vandaag schijnt de zon. Een must voor een theetuin, zeker als er geen theehuis is, zoals bij de Sperweshof. Enkel vrouwen lopen rond in de tuin of zitten op het eenvoudige terras. Er staan een paar opgeknapte schuurtjes. In één daarvan zit een natuurvoedingswinkel, in een andere een bloemenwinkel. Voor de rest bestaat de tuinderij uit een bloemen- en moestuin, met perkjes afgescheiden door hagen en bomen. De inrichting van de tuin zorgt voor een besloten sfeer. Alle groenten, kruiden en fruit worden biologisch geteeld; er staan tomaten, bonen, paprika’s, sla, bietjes, uien, basilicum en nog veel meer.

Het terras bevindt zich onder een stel opgeknipte linden. Verder zijn er op andere beschutte plaatsen in de tuin leuke zitjes en bankjes. Ergens midden in de tuin is een high tea aan de gang voor een clubje vrouwen. Een kopje thee is te halen in een derde schuurtje, dat dienst doet als keuken. Zelfbediening, maar dan in de ruimste zin van het woord: zelf water koken in een waterkoker, theezakje uitkiezen uit de theedoos en geld in het kistje doen. Geen speciale theesoorten, alleen theeën die we ook thuis hebben. Er is ook (gewone) koffie en er zijn sapjes, maar dat is het.

We willen graag ‘iets erbij’. Dat kan, koeken en taart kun je kopen in de natuurvoedingswinkel. Die zijn wel speciaal, de winkel verkoopt diverse notentaarten, appeltaarten en koeken. Wij kiezen voor een ‘Engadiner Nüsstorte’. Wat dat voor taart is kan de vriendelijke verkoopster ons niet zeggen. Een Zwitserse notentaart, begrijpen we later.

Is dit een theetuin, vragen wij ons af? Op het oog ja. Maar is deze theetuin niet erg eenvoudig? Wat is een theetuin? Eerlijk gezegd stelden we ons er iets chiquers bij voor: een gelegenheid met speciale theeën, smaakvol geserveerd, in leuke theepotjes; misschien ook koffie, keuze uit allerlei zoetigheden, en toch ook zeker bediening, Maar is dat nodig om jezelf ‘theetuin’ te noemen? Weer thuis zoek ik naar een definitie: ‘Een theetuin is een uitspanning buiten de stad waar thee en andere verfrissingen worden verkocht.’ Nou, dit is geen uitspanning. De bloemen- en groentetuin, de bloemenwinkel en de natuurvoedingswinkel vormen de hoofdmoot van Sperwershof. Zeker een heerlijke tuin, maar geen ‘theetuin’. Een tuinderij, waar je ook een consumptie kunt krijgen.

Testrapport

Naam: Sperwershof

Adres: Noordereinde 52, 1243 JH ’s Graveland

Telefoon: 035-656 10 12

Website: www.sperwershof.nl

Openingstijden: Wo. tot en met za.: 9.00 uur-17.00uur

Tuin: Bloemen- en groentetuin, kassen

Omgeving: Vlakbij bos

Prijzen: Thee, koffie: € 1,50; diverse sappen (Luna Terra): € 1,75; diverse koeken: vanaf € 2,00

Kwaliteit/prijs: Schappelijk. Diverse theesoorten, maar niet bijzonder. Diverse heerlijke koeken en taart

Properheid w.c.: Redelijk. De handdoek is te vaak gebruikt.

Wandelmogelijkheden: Vanaf naastgelegen bezoekerscentrum Natuurmonumenten (Noordereinde 60) starten wandelingen over ’s Gravelandse buitenplaatsen (1,5; 4; 6 en 16 km). Ook de etappe ’s  Graveland - Huizen van het Noord-Hollandpad loopt er.

Extra’s: Bloembinderij, Natuurvoedingswinkel, Pluktuin (juli-augustus), Cursussen en workshops (april-december)

Beoordeling

Locatie:            8
Consumpties:   6
Tuin:                 8
Bediening:        nvt
Toiletten:          6

Eindcijfer:       
Als tuin:            8
Als theetuin:     6