Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

Getest: Koffie met Melk

Aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt uitspanning De Oase, een voormalige boerenhoeve uit 1850, een Zuid-Hollands langhuistype. Er was een veehouderij tot de Duitsers het duingebied in de Tweede Oorlog tot ‘Sperrgebiet’ verklaarden. Na de oorlog nam de boer zijn werkzaamheden weer op, maar al na twee jaar werd de hoeve omgebouwd tot een uitspanning. Sinds 1983 is De Oase een pannenkoekenrestaurant.

Café ‘t Kroegske’ ligt net buiten Oirschot, of liever gezegd buiten Spoordonk, want dat is de dorpsnaam waar het café ligt. Oirschot is al meer dan 1500 jaar oud. En dat is ook wel te zien. Je waant je in een middeleeuwse omgeving. De straten zijn bochtig en de huizen lopen daarin mee.

Geen fancy koffie of liflafjes, maar eerlijk vers eten en straffe koffie. De Heerenkeet op de zeedijk aan de Oosterschelde lijkt op zijn omgeving. Natuur zonder poespas aan de oevers van Nationaal Park de Oosterschelde. Geen pretbosjes of trimbanen, maar wandelen over de dijk met de wind op je kop. Om het mooiste uitzicht over het water en het natuurgebied achter de dijk te krijgen, moet je af en toe over het schapengaas klimmen of een hek openwrikken. Dan wandel je door De Prunje, zo heet het natuurgebied achter de dijk. De lucht en het water hebben de kleur van lood. Af en toe valt er een spetter regen.

Verse pioenrozen uit eigen tuin!’ Een uitnodigend bord aan het Noordereinde leidt naar de Sperwershof. Zodra we de tuin ingaan, daalt een weldadige rust daalt neer. Een muur omringt de voormalige moestuin. Hier is het stil, de muur houdt alle geluiden van buiten tegen.

De Sperwershof maakte deel uit van de gelijknamige buitenplaats. In de 16de en 17de eeuw stichtten vooraanstaande Amsterdammers lusthoven in buitengebied ’s Graveland. Het ging Amsterdam in die tijd in economisch opzicht immers voor de wind. De stad haalde haar fortuin uit handel en scheepvaart. In de zomer trokken de Amsterdammers erheen en verbleven ze er.

alt

Een van de bekendste buitenplaatsen in ’s Graveland is Schaep en Burgh, waar nu de Vereniging Natuurmonumenten haar hoofdvestiging heeft. Die buitenplaats ligt één ingang verder aan het Noordereinde. De naastgelegen Sperwershof is nog steeds eigendom van de landadelijke familie Roëll.

Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online 56 cover 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet belgische ardennen