alt

Engels bergwandelvirus velt Jolanda Linschooten

‘De een trekt de bergen in vanwege het gevoel voor vrijheid, de ander vanwege de band met de natuur, de sportieve uitdaging, de drang om de boel de boel te laten, stilte of meditatie. Misschien zelfs om alles tegelijk. Wat maakt het uit? Het bergwandelvirus uit zich bij niemand op dezelfde manier.’ Aldus landschapsfotograaf, reisjournalist en gidsenschrijver Jolanda Linschooten. Het virus sloeg bij haar eerst toe in Noorwegen, tijdens bergtochten in 2002. Het verergerde daarna in de bergen van Zwitserland en de wildernissen van Groenland, Alaska en Noord-Canada. Tenslotte werd ze geveld door het beruchte Engelse bergwandelvirus. Berucht, want onverwacht. Ze dacht namelijk dat de Engelse bergwereld in het niet zou vallen bij de ijzige wildernissen van het Hoge Noorden. De hoogste berg telt 1344 meter, peanuts vergeleken bij de Alpen en de Pyreneeën. Niets is minder waar echter, zeker niet in Schotland. De vroeger bewoonde Hooglanden zijn verlaten, er zijn weinig gebaande bergpaden, gemarkeerde routes worden als ‘onsportief’ gezien - iets voor foreigners, toeristen. Bergrestaurants, kabelbanen, bordjes, goed geoutilleerde berghutten: forget it! En het kan er verschrikkelijk stormen, regen en misten. Als je trektochten maakt, dan ben je volledig op jezelf aangewezen. Self supporting is een must, wild kamperen en struinen ook – sinds de instelling van het ‘Right to Roam’ in 2005 als onderdeel van de ‘Land Reform Act Scotland’ is het zelfs wettelijk toegestaan.

Maar het mooie van Jolanda’s Engelse bergwandelziekte is dat er zulke prachtige lezingen en praktische gidsen van komen. En dat de andere wandelaars er van kunnen profiteren. In haar nieuwste gids beperkt ze zich overigens niet tot Schotland (NW Hooglanden, de eilanden Skye en Arran, de bergketens Cairngorms, Ben Nevis & Glencoe). Ook Wales met zijn bergmassieven Brecon Beacons en Snowdonia komen aan bod en het Lakedistrict in Cumbria. Al met al 11 meerdaagse tochten en 26 dagtochten. Goed voor 83 dagen bergwandelen. Gloedvol beschreven en verbeeld. Met open oog voor natuur, landschap én de sporen van de mens, vroeger en nu. De gids zelf is een stuk compacter en handzamer geworden dan haar vroegere gidsen in de serie ‘Dominicus Adventure’: het formaat is nu 12 x 18 centimeter in plaats van 13.5 x 22 centimeter. Waarschuwing: dit product bevat een virus en kan verslavend werken!

• Jolanda Linschooten, Bergtochten in Schotland, Wales en Engeland. Serie Dominicus Adventure (uitg. Gottmer) 1/2011, pb, 249 pag. in kleur, zakformaat 12x18 cm, krtn, ill, hoogteprofielen, € 19.90, www.dominicus.info, www.outdoorfoto.nl.

Vladimir Mars