Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

alt

‘Trage Paden’: nieuwe serie wandelkaarten (Kaartenserie/boek van de Maand )

Leon Receveur van reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem ergerde zich allang aan het ontbreken van een goede serie topografische wandelkaarten in ons land. Zoals die in de omringende landen te koop zijn: de Outdoor Leisuremaps 1:25.000 van de Ordnance Survey GB, de blauwe TOP 25’s van de IGN France en de wandeledities van de ‘ambtelijke’ kaarten in Duitsland en België. Zeker, de bestaande topokaarten 1:25.000 van het Kadaster – in feite een verkleining van de basisserie 1:10.000, met een aangepaste layout - zijn uitstekend, maar niet gemaakt voor de wandelaar. En ook niet voor andere recreanten trouwens. Er staan geen routes op, geen icoontjes voor bezienswaardigheden, eet- en drinkplekken en bushaltes.

Receveur was als boekhandelaar bekend met eerdere pogingen om uit deze stafkaarten grote, voordelige wandelkaarten samen te stellen. Zoals die van Uitgeverij Dwarsstap in Nijmegen, begin jaren negentig: de serie ‘Wandelmappen’, twee grote of vier kleinere stafkaarten 1:25.000 met opdruk van routes, gebundeld in een plastic zichtmap met een gidsje vol routebeschrijvingen, historische achtergronden en praktische informatie. De serie was een succes, maar kon volgens de uitgever niet uit vanwege de hoge kosten aan kaartrechten van de Topografische Dienst, ondanks de hoge oplagen (13.000).

Nu probeert Receveur het zelf maar, samen met de ervaren routemaker Rob Wolfs. Zij het in een andere vorm: geen mapjes met diverse kaarten en een gidsje, maar losse topografische kaarten, aan beide kanten bedrukt op scheurvast en waterbestendig papier. Onder de titel: ‘Trage Paden’. Er gaan vijf topografische kaarten van het Kadaster in zo’n samengesteld blad. Prijs: bijna € 15,00 – ter vergelijking: vijf  Kadasterkaartjes kosten € 40,00. Tel uit je winst! Daarbij zijn die Trage Padenkaarten slim uitgesneden om zo populaire wandelgebieden te dekken. Door opdruk van LAW’s, verbindingsroutes en rondwandelingen is het een wandelkaart geworden. Icoontjes en beschrijvingen ontbreken overigens. Desgewenst kunnen GPS-tracks van de routes gedownload worden. Er zijn tot nog toe vijf kaartbladen verschenen. Een prima initiatief. Ik hoop van harte dat het dit keer slaagt en dat de serie te zijner tijd het hele land zal dekken. Dat zou Nederland Wandelland goed van pas komen!

• Trage Paden, serie topografische wandelkaarten 1:25.000 (uitgave Reisboekhandel De Noorderzon & WolfsWandelplan) recto-verso bedrukt op scheur- en watervast papier (polyart) met routes, € 14.95, www.denoorderzon.nl. Download GPS-tracks op www.tragepaden.nl.

• Reeds verschenen: Arnhem-Nijmegen (2009), Utrechtse Heuvelrug, Midden-Veluwe, Achterhoek Noordwest & Zuidwest (2010). Aangekondigd voor 2011: Noord-Veluwe, Gelderse Vallei, Achterhoek-Oost en Salland.

Vladimir Mars