Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

alt

Vogelkijktips met wandelroutes

’Een uiterwaard in het vroege voorjaar. Nijver pikkend in de slikkige grond zoeken ruim honderd grutto’s, tureluurs en ruiters voedsel na hun lange tocht uit het zuiden. Twaalf watersnippen vallen in, gevolgd door twee ruziënde wulpen. Even verderop trekken lepelaars een lijn door de lucht. Het lijkt zo’n droomtafereel, zoiets dat alleen topvogelaars mee kunnen maken’, aldus natuurjournaliste Monica Wesseling in haar nieuwe wandelgids Vogels op de kaart. ‘Maar heus, het is bereikbaar voor iedereen. Als u weet waar wanneer welke vogels verblijven, kunt u er op het juiste moment zijn. Dan bent u er als de goudplevieren arriveren, de purperreiger broedt of de boomvalken overtrekken.’

Haar vogelkijktips, eerder gepubliceerd in het blad Vogels van Vogelbescherming Nederland, kunnen de wandelaar op weg helpen. In de gids staan er 51, verdeeld over de vier seizoenen en voorzien van duidelijke routekaartjes, OV- en aanrijdinformatie. Als er een gemarkeerde wandeling gevolgd kan worden, geeft zij het aantal wandelkilometers. Maar niet altijd: soms betreft het dan heen-en-weertjes vanuit een station, halte of parkeerplaats naar een vogelspotplek. Die zijn vooral interessant voor de echte vogelliefhebbers met hun superkijkers en telescopen – en niet zozeer voor de echte rondwandelaars. In alle opzichten een inspirerende vogelkijk-en-wandelgids, want Wesseling kan als geen ander haar enthousiasme voor de natuur verwoorden.

Monica Wesseling, Vogels op de kaart. Wandelen door vogelgebieden in Nederland (Tirion Natuur), 3/2010, 112 pag. in kleur, brede pb, formaat 14.5 x 21.5 cm, ill, 51 schetskrtn, € 16.95, www.tirion.nl.

Vladimir Mars