alt

Pelgrimstocht naar de Steentijd: hunebeddentocht door Drenthe

‘Goed, het plan: als pelgrim wilde ik een voetreis maken langs de hunebedden van Nederland. Zoals Bertus Aafjes naar Rome was gelopen, zo wilde ik een voettocht door Drenthe gaan maken. Ik wilde zien waar de dag me zou brengen en me in onvoorspelbare situaties begeven. Ik zag mezelf al slapen op de hei of onder een hunebed. Ik wilde me laten drijven op de dagen en ik zou wel zien wat er gebeurde.’ Aldus de jonge tekenaar en natuurfotograaf Maarten Westmaas, die op een mooie zomerdag de deur in Groningen achter zich dicht trekt en richting zuiden wandelt, de Hunzerug op. Onderweg gebeurt er van alles, voorspelbare en onvoorspelbare dingen: zijn rugzak blijkt veel te zwaar en te knellen, hitte, dorst en blaren teisteren hem. Dat het ook kan pijpestelen kan regenen op zo’n voettocht, wordt hem pas duidelijk op het Drouwenerveld als een donderend onweer hem en zijn provisorische afdakje bijna wegspoelt.

Reizen te voet blijkt inderdaad een kunst te zijn, zoals de door hem zo bewonderde Aafjes en Belcampo beweerden. En een kunst die aangeleerd moet worden. Maar heb je het eenmaal door, dan krijg je er heel wat voor terug. Onverwachte, hartverwarmende, bijna scheppende ontmoetingen. Zo ook bij Maarten. Hij ontmoet oude boertjes die alles van ‘hun’ hunebedden weten, dorpsbewoners die hun reserves afleggen als ze zijn schetsen en schrijfsels zien en hem onderdompelen in hun gastvrijheid. Maar het mooiste van alles is dat hij - alleen bij een hunebed op de hei of in het bos, in de schemering of de ochtendmist - de magie van die plek en zijn verleden herkent en beleeft. Het gevoel dat de mensen van toen, uit de zogenaamde Trechterbekercultuur zo’n 3000 jaar voor Christus, vlakbij zijn, aanraakbaar bijna. Hij weet dat beeldend te verwoorden en te schetsen in zijn dagboek en in beschrijvingen van de 54 hunebedden en hun landschappen. Ondersteund door grote en kleine foto’s, afbeeldingen van eigen schetsen en schilderijtjes, onderweg opgedoken ansichten en gevonden voorwerpen, citaten van hunebedlopers uit vroegere eeuwen ed. Alles bij elkaar een inspirerende pelgrimstocht naar de Nieuwe Steentijd.

• Maarten Westmaas, Hunebedden (In Boekvorm. Uitgevers) 6/2009, gebonden, groot vierkant formaat: 24.5 x 24.5 cm, 120 pag. in kleur, ill, overzichtskrt, € 19.50, www.maartenwestmaas.nl, www.inboekvorm.nl

Vladimir Mars