Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

alt

Rondje Veluwe

Je hebt durfkapitalisten en je hebt durfuitgevers: Lourens Vellinga van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig hoort bij de laatste categorie. Altijd in voor nieuwe ideeën en oorspronkelijke concepten, off the beaten track. Zoals die van cartograaf Menno Faber en fotograaf Ad Snelderwaard voor een lange, meerdaagse rondtocht om de Veluwe in twee parten en gidsen. Maar zoveel langeafstandswandelaars heb je nou ook niet als potentiële afnemers in ons land. En er bestaat al een Veluwe Zwerfpad van het NIVON, maar die is uitverkocht.
Uitgever en auteurs hebben hun gids met kwart-, half- en heeldaagse routes gevarieerd gemaakt. En dat is prima gelukt mijn inziens: de routebeschrijving bij de topografische kaartjes 1:50.000 is onder het kopje Wandellogboek in hapklare brokjes opgedeeld, overzichtelijk van afstanden voorzien en op de  kaart genummerd. Visueel steekt de gids sterk in elkaar: elk op de kaart ingetekend ‘kijkpunt’ wordt apart als kadertje in een kleurenfoto opgevoerd. Verder heeft de gids alles wat een topografische gids van een LAW moet bevatten, inclusief een lijst met eet-, drink- en overnachtingsplekken. Minpuntjes: de schaal van 1:50.000 is wat aan de grove kant met al die paden en landweggetjes hier; verder hadden er naar mijn smaak wel wat historische plaatjes en kaartjes in gekund ter verdieping. Deel 1 loopt met de klok mee van Hattem naar Wageningen in tien etappes van gemiddeld 14 kilometer. Deel 2, Wageningen – Hattem, komt eind 2010. Alles bij elkaar een gewaagd experiment van de uitgever dat het verdient met succes bekroond te worden.

• Menno Faber & Ad Snelderwaard, De langste boswandeling van Nederland. Rondom de Veluwe, deel 1 Hattem-Wageningen, 142 kilometer (Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig) 2/2010, pb, 66 pag. in kleur,  € 14.95, www.gegarandeerdonregelmatig.nl, www.delangsteboswandelingvannederland.nl (zeker de langste url in wandelland tot nog toe).

Vladimir Mars