Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

alt

Koude Oorlogswandelingen Veluwe en IJssellinie

Naast de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, De Stelling van Amsterdam en de Grebbelinie hebben we in ons land nóg een karakteristieke waterlinie: de IJssellinie. Gebouwd om het Rode Gevaar uit het oosten tegen te houden en daterend uit de ijstijd van de Koude Oorlog: de jaren vijftig en zestig, Nu de kou van die oorlog er al zo’n twintig jaar uit de lucht is, wordt het tijd om de landschappelijke restanten van die vroeger zo geheime en ontoegankelijke linie en zijn achterland op de Veluwe in kaart te brengen en in een aantal wandelingen te laten ontdekken: vaarbare rivierstuwen, caissonhavens, tank- en mitrailleurkazematten, luchtwachttorens, atoomschuilkelders, kazernes, tankbanen, vliegstrips en mobilisatiecomplexen. Resultaat is een kloeke atlas in groot formaat en een handzaam wandelgidsje voor in het veld, het allereerste in zijn soort van de IJssellinie. De topografische atlas is te zien als een geïllustreerd naslagwerk bij het gidsje. Inclusief verdiepingsessays en schetstekeningen voor hergebruik van allerlei linierestanten in een viertal ontwerpgebieden.

Aanleg van een waterlinie leek in 1950 het ei van Columbus: goedkoop (de wederopbouw van ons land was nog in volle gang en schraalhans was meester) en effectief om de opmars van de Russen te vertragen en tijd te winnen voor een tegenoffensief van de kersverse NAVO. In feite greep men terug op een oud idee uit 1700 van vestingbouwkundige Menno van Coehoorn om de IJssel af te dammen en de hele vallei onder water te zetten. Dat zou vele malen goedkoper zijn dan een kolossaal leger op te bouwen en in stand te houden… Het wandelgidsje probeert de aantrekkelijkste militaire landschappen uit onze eigen Koude Oorlogslinie in kaart te brengen: vier op de Veluwe (Schaarsbergen-Deelen, Ermelosche Heide, rondom Ede en Heerde), twee rond de rivierstuwen bij Meinerswijk (Arnhem) en Olst, en één langs de westelijke rand van de IJsselvallei tussen Vaassen en Terwolde. Tenslotte nog één door de IJsseldelta in en om Zwolle, het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht. Plus een weidse sluizen- en dijkentocht tussen het oude vestingstadje Elburg en Hanzestad Kampen. In totaal 9 routes rond de 15 kilometer.

• Steven van Schuppen e.a, Wandelgids Landschap van de Koude Oorlog - Veluwe en IJssel (Uitgeverij Open Kaart), 11/2009, genaaid, handzaam formaat 12x20 cm, 96 pag. in kleur, ill, topokrt. 1:25/50.000.

• Arjan Nienhuis, Maarten Peters, Steven van Schuppen e.a, Atlas Landschap van de Koude Oorlog - Veluwe en IJssel (Uitgeverij Open Kaart), 11/2009, gebonden, hardcover, groot formaat: 24,5x34 cm, 160 pag, in kleur, ill, topokrt 1:50.000, € 35,--. www.openkaart.nl, www.lopendezaken.eu.

Vladimir Mars