Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

alt

Amersfoort in omtrekkende bewegingen

Amersfoort is zoveel meer dan de middeleeuwse binnenstad met zijn Muurhuizen, Koppelpoort en Onze Lieve Vrouwentoren. Amersfoort heeft ook de landgoederen Schothorst en Stoutenburg, het Heiligenbergerbeekpad, architectuurwijk Kattenbroek, het Belgenmonument, moerasgebied Hooglandsdijk en nog veel meer. Amersfoort is omgeven door zeven buurgemeenten en drie uiteenlopende landschappen: de Utrechtse Heuvelrug met zijn bossen, heide en stuifzanden, de Gelderse Vallei met beken, akkers, heggen, houtwallen en verspreide boerderijen en het Eemland met weidse, open polders. Een stad midden in het groene land, een stad die in 2009 uitgeroepen is tot Groenste Stad van Europa, een stad die 750 jaar oud is. Genoeg aanknopingspunten voor een wandel- en landschapsgids, vond Luc Jansen van de stichting Omtrek van Amersfoort. Hij heeft er iets heel moois van gemaakt. Een diepgravende gids die grenzen en overgangen opzoekt en de verschillende lagen in het stad- en landschap ontrafelt. En niet alleen smaakmakende foto’s en kaartjes van nu biedt maar ook foto’s en kaartjes van toen, aangevuld met themakaartjes en plantekeningen. Een gids die met veel kennis van zaken, gevoel en toewijding gemaakt is.

Zes routes belichten per thema een deel van de stad en het omliggende gebied: ‘Oude polders, nieuwe wijken, Eemland, Uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug, Verscholen grens tussen Amersfoort en Zeist, Van beek tot Eem, De andere kant van knooppunt Hoevelaken’. Samen vormen deze routes een zevende route: ‘De Omtrek van Amersfoort’, een 73 kilometer lange wandeling langs de grens van Amersfoort en haar zeven buurgemeenten – voor de liefhebbers. De routes worden voorafgegaan door drie hoofdstukken met achtergrondinfo over de geschiedenis van de gemeentegrens, de genoemde landschappen en de vier leesbrillenmethode Leesbaar Landschap.

• Luc Jansen, 360 graden Amersfoort. Amersfoort van binnenuit en buitenom (uitg. Buijten & Schipperheijn Recreatief) 6/2009, 192 pag. in kleur, ill, krt,€ 12.50, www.omtrekvanamersfoort.nl of www.buijten.nl.

Vladimir Mars