Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

alt

Bergwandelen in Noord- en Midden-Zweden

Zijn er dan bergen in Zweden? Jazeker, en niet zo’n beetje ook. Van midden- tot hooggebergte, vooral langs de grens met Noorwegen, in het noordwesten van het land. Vol ruige natuurparken, deels in het land van de Lappen ofwel Samen: zoals Sarek en Padjelanta. Koud in de zomer? Soms, hoog in de bergen, in de zogenoemde fjäll’s, maar in lager gelegen gebieden kan het soms behoorlijk warm zijn, warmer dan Nederland. Onder invloed van de warme golfstroom in de Botnische Golf. Veel muggen en knutjes? Ja, miljoenen, van juli tot half augustus: maar hoe hoger je komt en hoe winderiger het wordt, hoe minder last je van ze hebt. Te ver weg? Niet verder dan pakweg Zuid-Frankrijk: je kunt in een dag al in Zuid-Zweden zijn (dankzij de nieuwe brug over de Sont), in twee of drie dagen is het midden en noorden van Zweden te bereiken. Valt dus ook weer mee.

Maar waarom lopen hier dan zo weinig Hollanders? Deels zal dat wel komen door bovengenoemde onwetendheden en vooroordelen. Maar het ontbreken van een goede Nederlandstalige gids zal zeker meespelen. De niet-Zweeds-lezende bergwandelaar kon tot nog toe alleen gebruik maken van Duitstalige gidsen. Sander van der Werf en de uitgever van de Dominicus Adventure-serie hebben  daar nu verandering ingebracht. Hulde! Hun ‘Trekking in Zweden’ biedt 27 bergtochten: 12 dagtochten en 15 meerdaagse tochten van één tot twee weken, zoals de Kungsleden (‘Koningspad’) en Padjelantaleden door Lapland of de kortere treks door de natuurreservaten Valadalen, Rogen en Langfjället in het meer zuidelijke Jamtland. Verder veel praktische informatie, tips, dwarsprofielen van de bergen, achtergronden van landschap, flora, fauna en bevolking voor zowel de beginnende als de doorgewinterde fjäll-loper.

• Sander van der Werf, Trekking in Zweden. Serie Dominicus Adventure (uitg. Gottmer) 7/2009, 250 pag. in kleur, ill. schetskrt, dwarsprofielen, € 21.50, www.dominicus.info.

Vladimir Mars