Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

Tweederde van de onbewaakte spoorwegovergangen is van belang voor recreanten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Adviesgroep Infrastructuur en Recreatie waarin de ANWB, Wandelnet, Fietsersbond, Fietsplatform en NOC*NSF vertegenwoordigd zijn. ProRail wil de komende jaren zoveel mogelijk onbewaakte overwegen opheffen. Beveiligde overwegen zijn namelijk veiliger. Van alle spoorwegovergangen in Nederland is zo’n vijf procent nog onbewaakt.

 

Lochem Almen Hulzerdijk Fotocredits Wandelnet Han van der Voet

De adviesgroep sluit zich aan bij ProRail dat veiligheid een belangrijk aspect is. 'Veiligheid bereik je niet alleen door opheffen, maar ook door beveiligen of ongelijkvloers maken van een overgang', zegt Wim Bot van de adviesgroep. Uit het rapport blijkt dat bij tweederde van de overwegen sprake is van recreatief belang: deze worden veelvuldig gebruikt door fietsers, wandelaars en andere recreanten.' Ze verbinden vaak de mooiste stukjes van ons land met elkaar. De adviesgroep pleit voor behoud van deze verbindingen. Dat kan zijn door te beveiligen, maar ook door aanleg van een brug of een tunnel.

Hoewel het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat extra geld beschikbaar heeft gesteld, is nu al duidelijk dat het beveiligen van alle onbeveiligde overwegen niet haalbaar is. Dat komt onder meer vanwege de hoge kosten van de sensortechniek die aankomende treinen moet detecteren. Andere opties zijn het plaatsen van hekken of het aanleggen van een brug of tunnel. 'We hopen dat ons rapport aanleiding biedt om de 82 overwegen met recreatief belang per stuk te bekijken en zo tot oplossingen te komen. In de afgelopen jaren zijn zo veel overwegen verdwenen dat de nu nog resterende overwegen extra belangrijk worden', aldus Ankie van Dijk, belangenbehartiger namens Wandelnet. Op dit moment wordt gewerkt aan de beveiliging van 3 van deze 82 overwegen: in Hoogkarspel (Noord-Holland), Littenseradiel (Friesland) en in Appingendam (Groningen). Op andere locaties worden momenteel discussies gevoerd.

Nederland heeft het drukst bezette spoornet van Europa. Er is ruim 7000 kilometer aan spoor in ons land dat op 1900 plaatsen te kruisen is via spoorwegovergangen. In de jaren tachtig waren dit er nog zo’n 3500. Door het sluiten van veel overwegen in de afgelopen jaren zijn op veel plekken in Nederland barrières ontstaan voor wandelaars en fietsers.

Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online 56 cover 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet belgische ardennen

Actuele Nieuwsberichten