Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

HetLied

ODE AAN RAMSES SHAFFY EN WIM SONNEVELD IN AMSTERDAM

Liefhebbers van Wim Sonneveld, Ramses Shaffy en Liesbeth List kunnen hun wandelschoenen aantrekken. Wandelgids en liedspecialist Daan Bartels neemt belangstellenden mee langs de plekken waar deze artiesten woonden en werkten. Bartels: “Ramses Shaffy, Liesbeth List en Wim Sonneveld hebben alle drie in Amsterdam gewoond en over de stad gezongen. Met deze wandelingen breng ik hen ode”. Een interview van Johanna van ’t Hart.

Hoe ben je op het idee gekomen voor deze wandelingen?
"Ik ben opgegroeid met Nederlandstalige muziek. Ramses Shaffy, Liesbeth List en Wim Sonneveld behoorden tot mijn favorieten. Pastorale en Aan de Amsterdamse grachten zong ik als kind al mee. Daarna begon ik boeken over deze artiesten te lezen en viel me op dat zij lange periodes in Amsterdam woonden. Ik werd nieuwsgierig naar hun woningen en naar de kroegen en theaters waar ze kwamen en ben daarnaar op zoek gegaan. Door per artiest alle gevonden plekken met elkaar te verbinden ontstonden hele mooie routes door het historische centrum van Amsterdam."

Afgelopen jaar liep je voor het eerst met fans. Hoe is dat je bevallen?
"Heel goed! Het leuke is dat de mensen die zich opgeven mij en elkaar vooraf niet kennen. Maar aan het einde van zo’n wandeling gaan we allemaal als vrienden uit elkaar. Iedereen heeft iets met de artiest die het onderwerp is. De een heeft concerten bijgewoond, de ander verzamelt platen en cd’s. Hierdoor ontstaan leuke gesprekken. Ik vertel op mijn beurt delen van het levensverhaal van de artiesten, precies op de plekken waar dat leven zich ook heeft afgespeeld. En af en toe zing ik een refrein van een toepasselijk lied. Vooral dat laatste verwachten de mensen vooraf niet."

Er zijn natuurlijk wel meer bekende Amsterdammers. Ga je daar ook wandelingen voor uitzetten?
"Op dit moment herlees ik de biografie van Annie M.G. Schmidt. Zij is geboren in Zeeland, maar heeft ook heel lang in de stad gewoond. De laatste jaren van haar leven woonde zij aan het Vondelpark. Wanneer ik voldoende info verzameld heb, wil ik rondom haar Amsterdamse geschiedenis zeker een wandeling maken. En ook Frans Halsema staat hoog op mijn lijstje. Kortom, plannen genoeg."

Wanneer ga je weer op pad en waar kunnen mensen zich aanmelden?
"In januari, februari en mei staan een aantal Ramses Shaffy- en Liesbeth List-wandelingen gepland. En van februari tot en met april bied ik de Wim Sonneveld-wandeling aan. In die periode kunnen mensen dat combineren met een bezoek aan de theatervoorstelling Sonneveld in DeLaMar, waarin ook zijn Amsterdamse geschiedenis aan de orde komt."

Opgeven voor een wandeling kan via de website: www.hetlied.nl

Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online 56 cover 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet belgische ardennen

Actuele Nieuwsberichten