Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

NIEUWS

Nul:

De gemeente Leusden is gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017. De Utrechtse gemeente is het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden.

Wethouder Jan Overweg ontving als prijs een bronzen beeld. De verkiezing is georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Alkmaar en Apeldoorn.

P1040267
Wethouder Jan Overweg van Leusden 

Leusden is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017 vanwege een groot aanbod aan wandelroutes. Leusdense routes maken goed gebruik van de ligging op de overgang van de beboste Heuvelrug naar het cultuurlandschap van de Gelderse Vallei. De gemeente heeft 275 kilometer aan wandelpaden die jaarlijks worden gecontroleerd.

De gemeente organiseert een Boerenwinterwandeling, Happen en Stappen en een lichtjeswandeling in december. Leusden springt er ook uit vanwege Klompenpaden, Kinderwandelingen, een beeldenroute en een Filosofenpad. Leusden heeft een aantal routes voor minder validen bedacht en samen met een sociaal centrum heeft de gemeente zelfs ‘duwmaatjes’.

018 Hek bij bos

De gemeente Leusden verdient de titel ook vanwege de Valleiroute met onverharde paden door een eeuwenoud cultuurlandschap waar bosjes, bomenrijen, weiden, heidevelden en akkers elkaar afwisselen. De gemeente biedt fraaie wandelingen door de bossen en heide van Landgoed Den Treek-Henschoten en bijzonder is het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers, boerderijen en bossen.

028 Liniedijk Routepunt 10 IMG 0932

Overal in Nederland zetten gemeenten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland beoordeelt deze gemeenten in de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar. De verkiezing keert jaarlijks terug en is te volgen op www.wandelkrant.nl.

De gemeenten Alkmaar, Apeldoorn en Leusden zijn genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2017. Deze gemeenten springen er op een bijzondere manier uit voor wandelaars. De jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland.

Uitvoerig beoordeeld

Gemeenten in Nederland zetten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland, beoordeelt ieder jaar de wandelmogelijkheden in de gemeenten. Vorig jaar werd Valkenswaard gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar. Ook Eijsden-Margraten, Eersel, Ommen, Rijssen-Holten, Tubbergen en Horst aan de Maas zijn de afgelopen jaren uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar.

De Grote Drie

Nadat tientallen gemeenten in Nederland deelnamen aan de voorronden voor de Wandelgemeente van het Jaar, zijn Alkmaar (Noord-Holland), Apeldoorn (Gelderland) en Leusden (Utrecht) genomineerd. Deze gemeenten blijken in de praktijk extra vriendelijk voor wandelaars.

Verslaggevers van ‘te voet’ zijn afgereisd naar De Grote Drie en hebben ter plekke de mooiste route van de gemeente beoordeeld. Daarbij is onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie.

Meestemmen
De beoordelingen van de genomineerden verschijnen in de eerstkomende editie van wandelkrant ‘te voet’. Iedereen kan tot en met 14 april 2017 op www.wandelkrant.nl stemmen voor de favoriete wandelgemeente. Zowel de stem van de lezer als die van de redactie bepaalt uiteindelijk de winnaar voor de Wandelgemeente van het Jaar 2017. 

Wandelkrant 'te voet' geeft samen met Hi-Tec 1 gratis gegarandeerd startbewijs voor de 101ste edite van de Nijmeegse Vierdaagse weg! Hi-Tec is hoofdsponsor van de 101ste Nijmeegse Vierdaagse, die op dinsdag 18 juli 2017 van start gaat. Wil je kansmaken op een gegarandeerd gratis startbewijs? Laat dan je gegevens achter op http://thewalkoftheworld.nl/te-voet/. De actie loopt tot 12.00 uur op vrijdag 27 januari 2017. De winnaars krijgen 27 januari een bericht.

Startbewijzen 4daagseWS


Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe en de Hollandse Duinen zijn door het Nederlandse publiek gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. In totaal zijn er 87.903 stemmen uitgebracht. De winnende gebieden ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om te investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers. Verder worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

Foto van de Maand wadden klein

Uitslag verkiezing

Het Nederlandse Waddengebied 15.135
De Veluwe 10.053
Nationaal Park Hollandse Duinen 8.583
Nationaal Park Oosterschelde 8.029
NL Delta Biesbosch - Haringvliet 7.489
Grenspark Limburg 6.736
Weerribben - Wieden 6.485
Van Gogh Nationaal Park 5.905
Nationaal Park Drentsche Aa 5.453
Nationaal Park Nieuw Land 4.081
Nationaal Park Heuvelrug 4.075
De Friese WIJlanden 3.213
Saba en omringende zee 2.666
   

De gemeente Valkenswaard is gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2016. De Noord-Brabantse gemeente is het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden.

Burgemeester Anton Ederveen en wethouder Hetty Tindemans van Valkenswaard ontvingen als prijs een bronzen beeld. De verkiezing is georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Ameland en Castricum.

P1030942 klein

Valkenswaard is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar vanwege een grote variatie aan wandelpaden, themaroutes en een uitgebreid knooppuntennetwerk. De gemeente heeft themaroutes ontwikkeld met namen als Crime Time, The Target en Beleef het Gedicht. De overwegend onverharde routes worden twee keer per jaar gecontroleerd  en er zijn talloze GPS-routes.

017 water en wolken Valkenswaard 2010 10260086

Valkenswaard verdient de titel ook vanwege fraaie paden in natuurgebied De Malpie waar planten de ruimte krijgen die in andere natuurgebieden niet vaak voorkomen. Het pad slingert door de vennen in het natuurreservaat en komt via een knuppelbrug uit bij het Groot Malpieven tussen stuifduinen en een heidegebied. Doordat het Groot Malpieven is hersteld, is een spectaculair wandelgebied ontstaan. Een soortgelijk herstel voerde de gemeente eerder al bij het Tongelreepdal. Valkenswaard maakt niet alleen veel middelen vrij voor onderhoud aan natuurgebieden, maar ondersteunt ook groeperingen op het gebied van wandelen en natuur, zodat Valkenswaard de poort naar de natuur met raad en daad opent.

018 koeien Dommeldal 17aug09 41 klein

 

De gemeenten Ameland, Castricum en Valkenswaard zijn genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2016. Deze gemeenten springen er op een bijzondere manier uit voor wandelaars. De jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland.

Uitvoerig beoordeeld

Gemeenten in Nederland zetten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland, beoordeelt ieder jaar de wandelmogelijkheden in de gemeenten. Vorig jaar werd Eijsden-Margraten gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar. Ook Eersel, Ommen, Rijssen-Holten, Tubbergen en Horst aan de Maas zijn de afgelopen jaren uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar.

De Grote Drie

Nadat tientallen gemeenten in Nederland deelnamen aan de voorronden voor de Wandelgemeente van het Jaar, zijn Ameland (Friesland), Castricum (Noord-Holland) en Valkenswaard (Noord-Brabant) genomineerd. Deze gemeenten blijken in de praktijk extra vriendelijk voor wandelaars.

Verslaggevers van ‘te voet’ zijn afgereisd naar De Grote Drie en hebben ter plekke de mooiste route van de gemeente beoordeeld. Daarbij is onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie.

Meestemmen
De beoordelingen van de genomineerden verschijnen in de eerstkomende editie van wandelkrant ‘te voet’. Iedereen kan tot en met 15 april 2016 op www.wandelkrant.nl stemmen voor de favoriete wandelgemeente. Zowel de stem van de lezer als die van de redactie bepaalt uiteindelijk de winnaar voor de Wandelgemeente van het Jaar 2016.  

 

De 12e editie van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht heeft een recordaantal van 23.762 bezoekers getrokken. Ten opzichte van vorig jaar betekent dat een stijging van 4.812. De Fiets en Wandelbeurs werkte bij deze editie nauw samen met de nieuwe e-bike Xperience. Bezoekers van de beurs hadden gratis toegang tot Xperience, en omgekeerd.

evdboom 5209

Vooral zaterdagmorgen was er sprake van topdrukte. Vrijwel overal waren de gangpaden vol en bij veel lezingen waren er meer geïnteresseerden dan beschikbare stoelen.

evdboom 6241
Theo Jorna, directeur van de Fiets en Wandelbeurs: 'De verhuizing van ons event naar Utrecht, na elf edities in Amsterdam RAI, heeft goed uitgepakt.'

Deelnemers aan de Fjoertoer zijn dit weekend tussen Bergen en Egmond aan zee van het strand gehaald vanwege de storm. De wind met kracht 8 was zo hard tijdens de lichtjestoer dat de organisatie het niet verantwoord meer vond om door te gaan. Veel wandelaars waren niet gekleed op het extreme weer en de organisatie wilde onderkoeling voorkomen.

Organisator Peter Velthuis van Tocht om de Noord heeft de erepenning van de provincie Groningen gekregen. Velthuis is de organisator van het wandelevenement, dat afgelopen weekend voor de tiende keer werd gehouden. De erepenning werd uitgereikt door Commissaris van de Koning Max van den Berg.

Erepenning foto TodN

Onder de leiding van Peter Velthuis is Tocht om de Noord uitgegroeid tot een wandelevenement met duizenden deelnemers. Tocht om de Noord laat steeds andere delen van de provincie Groningen zien. 'De route is hierdoor nooit hetzelfde', aldus Velthuis. 'We vinden het belangrijk om het Cultureel Erfgoed in Groningen te laten zien. Daarom lopen de deelnemers door bijzondere locaties als kerken, molens, musea en boerderijen. Dat maakt de Tocht om de Noord zo bijzonder.' Volgens Velthuis heeft de Tocht om de Noord tweederde van de dorpen en plaatsen in heel Groningen aangedaan.

Het Dam tot Dam evenement is uitgegroeid tot het grootste sportevenement ter wereld. Ruim 85.000 sporters gingen op het evenement van start, verdeeld over vier disciplines; fietsen, wandelen, hardlopen en de kidsrun. Hiermee laat het Dam tot Dam evenement de City2Surf in Sydney met circa 80.000 sporters achter zich. Voor de 13e Dam tot Dam Wandeltocht zijn zo’n 17.000 deelnemers van start gegaan.

Dam in Zaandam DTDW 2015

De deelnemers konden uit vier routes kiezen: 10, 20, 27 of 42 kilometer. De dag begon bewolkt en met een kleine bui, maar dat weerhield de wandelaars niet om energiek te beginnen aan de tocht, waarbij zelfs de zon ook begon door te breken.

 

 

Het Pieterpad, met zijn 492 kilometer de langste en bekendste wandelroute van Nederland, heeft er enkele kilometers bijgekregen. Onder leiding van kunstenaar Maria Madelon van Velthoven hebben bewoners van Pieterburen het Pieterpad twee kilometer verlengd, zodat wandelaars nu al vanaf het wad kunnen beginnen met wandelen. Wandelaars die in Pieterburen beginnen, zetten vaak meteen koers richting het zuiden, terwijl de twee kilometer noordwaarts naar de Waddenzee ook zeker de moeite waard zijn. De Waddenvereniging grijpt dan ook dit moment aan om samen met de bewoners van Pieterburen dit stukje wandelroute onder de aandacht te brengen.

Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online juli 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet eindeloos wandelen in de ardennen

Actuele Nieuwsberichten