Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

NIEUWS

Het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand gaat open op 22 maart.

Waddencentrum kleinst
Foto: Afsluitdijk Wadden Center

Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar bezoekers en wandelaars een totaalbeleving krijgen van Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Het gaat om een vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf. De bezoeker krijgt een beeld van de omgeving en van de vele waterbouwkundige en andere vernieuwende projecten die hier de komende jaren worden gerealiseerd.

 Het Afsluitdijk Wadden Center maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk (DNA). DNA heeft als doel het geven van een impuls aan de economie van Fryslân en Noord-Holland door innovatieve projecten op het gebied van duurzame energie, natuur, recreatie en toerisme.

 Zie ook www.afsluitdijkwaddencenter.nl  

De weidevogels zijn begonnen met nestelen. In verband met het broedseizoen zijn tot en met 1 juli delen van wandelpaden tijdelijk afgesloten en omgeleid.

Grutto shutterstock 1024119568
Foto: Shutterstock

Om vogels de gelegenheid te geven ongestoord hun eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen zijn er alternatieve routes gemaakt. Weidevogels zijn beschermde vogels die steeds zeldzamer worden in Nederland. Weidevogels verblijven bij voorkeur in open weidegebieden, daardoor zijn de legsels extra kwetsbaar.

Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden worden aangelijnd. Loslopende viervoeters zorgen namelijk voor stress, zeker in de broedtijd. In de natuurgebieden broeden veel vogelsoorten die beschermd zijn. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen, hagedissen kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat deze verhongeren, dat hun eieren niet uitkomen óf dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren.

In de Haute Provence is een nieuwe wandelroute aangelegd. Onder de naam Art en Chemin wordt kunst en natuur bij elkaar gebracht in deze route.

pure alps

Ook in de omgeving van de Alpes-de-Haute-Provence en Alpes-Maritimes is het mogelijk om wandelingen te maken.

Een groot evenement in deze regio wordt in juli en augustus de viering van het tiende jaar dat Vaubans architectonische meesterwerken in Briançon en Montdauphin op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Sommige forten kunnen dan worden bezocht op E-mountainbikes, onder begeleiding van een deskundige gids.  

Mexicaanse muziek, een puur Frans geluid? Wel in de Ubaye-vallei: hiervandaan trokken in de 19e eeuw duizenden textielhandelaren naar Mexico, om daar hun - vaak zijden - stoffen te verkopen. Hun nazaten vieren ter herinnering aan dit avontuur van 12 tot 15 augustus een groots Mexicaans feest, compleet met mariachis in de straten.

Meer informatie: www.purealpes.com

Nivon Natuurvrienden, beheerder van een groot deel van de bekende Nederlandse wandelpaden, heeft een nieuwe gids van het Noaberpad uitgegeven.

wandelgids noaberpad 185x300

Het Noaberpad (LAW 10) is 432 kilometer lang. Het leidt wandelaars vanaf Bad Nieuweschans door het Nederlands-Duitse grensgebied, langs vestingstadjes in Groningen, via het Drentse hoogveen naar Bentheim, Twente en de Achterhoek en via het Münsterland naar de eindbestemming Kleve. Hierbij wordt regelmatig de grens overgestoken.

In de gids zijn meer dan 60 topografische kaartjes opgenomen die telkens zo'n 5 kilometer van de route weergeven. Bijna stap voor stap zijn de etappes aangegeven. Ook worden telkens in korte teksten de dorpen en het landschap beschreven. Voor overnachtingen langs de paden kunnen wandelaars onder meer terecht in de verschillende natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen van Nivon. Ook staan alle overnachtingsadressen vermeld op de websites van de paden. 

Meer informatie: www.noaberpad.nl

Op vliegveld Twente is het eerste informatiepaneel onthuld. Dit jaar worden er 1000 nieuwe duurzame panelen geplaatst, zodat recreanten en toeristen Twente kunnen ontdekken.

Routenetwerken Twente Onthulling eerste paneel Hans van Agteren klein

De 1000 nieuwe panelen geven informatie over wandel-, fiets-, mountainbike- en paardrijnetwerk in Twente. Naast de routes wordt er ook aandacht besteed aan interessante thema’s die in het gebied spelen, zoals specifieke informatie over dorpen en bijzondere flora en fauna. Op de nieuwe panelen wordt informatie van diverse organisaties, zoals gemeenten, natuurorganisaties en het waterschap gebundeld.

De 1000 nieuwe informatiepanelen zijn van duurzaam materiaal gemaakt. Ze hebben een milieuvriendelijke folie en er wordt gebruikgemaakt van ecologische inkt. De folie kan eenvoudig worden vervangen.

Drugs- en olievaten, slachtafval, bankstellen, tv’s, koelkasten, kadavers van huisdieren, een complete keuken volgestouwd met verfblikken, uitgebrande auto’s.

Afval dumping in Hollandse Biesbosch

Allemaal terug te vinden in de Nederlandse natuur. Dat blijkt uit een inventarisatie die Natuurmonumenten deed onder haar boswachters. Naast dit soort bizarre vondsten bestaat het grootste deel van boswachter-ergernis nummer 1 uit zwerfafval. Iedere schoonmaakactie is goed voor honderden kilo’s troep: flesjes, blikjes, ballonnen en verpakkingen.

‘Zwerfval zorgt voor bijzonder treurige taferelen in de natuur. Vogels die stikken in plastic, dieren die bekneld raken en zich snijden aan blik, een meerkoet die haar eieren uitbroedt in een zee van plastic’, vertelt Toine Cooijmans van Natuurmonumenten. ‘Tot diep in onze natuurgebieden komen wij zwerfafval tegen. Het lijkt mij de allerslechte ‘zichtbaarheid’ die je als producent kunt hebben. Onbegrijpelijk dat mensen achteloos hun afval achterlaten in de natuur en daarmee ook het plezier van al die andere mensen vergallen die komen genieten van de schoonheid. ’ Cooijmans werd bekend met zijn actie ‘1 blikje per dag’. Bij iedere fietstocht door zijn natuurgebied Kampina – van werk naar huis - raapt hij een blikje op. Daarmee wil hij een statement maken tegen de enorme ‘blik-bulk’ in de natuur.

Naast de schade voor de natuur kost het boswachters ook heel wat uren – en dus geld – om de natuur te ontdoen van alle rondslingerende troep. Gelukkig krijgen zij hulp van een grote schare aan vrijwilligers. Cooijmans: ‘Wekelijks struinen zij in een groot aantal van onze gebieden de paden af, gewapend met vuilniszakken en prikkers. Maar dat is niet genoeg. En dus vinden er eens in de zoveel tijd grootschalige schoonmaakacties plaats. Het aantal deelnemers loopt soms op tot in de 100, met als resultaat honderden kilo’s troep. Afgelopen zaterdag ruimden 75 vrijwilligers het strand van Schiermonnikoog op: 2.640 kilo afval, drie trekkers vol.’

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven. Het voorstel dat er nu ligt, stelt de statiegeldverplichting voor bedrijven nog eens twee jaar uit en laat blik buiten beschouwing. Natuurmonumenten is lid van de Statiegeldalliantie, en hoopt met de alliantiepartners dat de staatssecretaris de ambitie opschroeft. ‘Neem blikafval in het besluit mee en begin onmiddellijk met statiegeld op plastic flesjes. Statiegeld helpt bij het terugdringen van zwerfafval in onze natuur. Andere landen zoals Noorwegen en Duitsland laten zien dat het werkt.’

Op zondagmiddag 25 maart organiseert eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk (NH), een voorjaarswandeling.

Zomer Les deux ponts voorjaarswandeling DP 8

De gids laat de mooiste plekjes van de polder Werelderfgoed Beemster en veenpolder Mijzen zien.

Onderweg lopen de deelnemers langs “Het Troontje”, een veeneilandje in de Beemsterringvaart. Vervolgens gaat de route via de twee nieuwe wandelbruggen in de Mijzenpolder met misschien een blik op de eerste weidevogels, zoals grutto's, wulpen, kieviten en scholeksters.

Start                      :       14.00 uur

Plaats                     :       Eetcafé Les Deux Ponts, Slimdijk 2 in Oudendijk NH

Lengte                    :       6,5 kilometer

Duur                       :       2,5 uur

Kosten                    :       € 3,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar € 1,50

Voor meer informatie: www.lesdeuxponts.nl.

Morgen opent tv-presentatrice Lucille Werner het Zintuigenpark in Weert. Een park in deze vorm bestaat nog niet in Nederland. In het Zintuigenpark Weert staan de zintuigen horen, zien, ruiken, proeven en voelen centraal.

Zintuigenpad

Op iedere natuurbeleefplek wordt één zintuig geactiveerd en op de plek ‘Feest’ komen alle zintuigen samen. Het park nodigt jong en oud, mensen met en zonder een beperking, uit om gratis nieuwe ervaringen op te doen in een bosrijke omgeving. Het Zintuigenpark Weert ligt in het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man Weert, dat onderdeel is van het Grenspark Kempen~Broek.

Anita van den Boogaard, voorzitter van de stichting Zintuigenpark is trots op het park. Als moeder van een gehandicapte zoon nam zij het initiatief om in een bosrijke omgeving de zintuigen op een speelse manier te laten prikkelen. 'In het bos wandelen wordt nog leuker als je je zintuigen moet gebruiken. Je ontdekt nieuwe dingen, waardoor je belevingswereld nog groter wordt. Uiteindelijk hoop ik dat iedereen die het park bezoekt op een leuke manier verrast wordt door de natuur.'

Het Zintuigenpark Weert is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Weert. Meer informatie: www.zintuigenparkweert.nl.

Wie na een wandeling in de natuur kampeert kan met een speciale Vogelherkenningskaart beter de vogels rondom de tent thuisbrengen.

Vogelherkenningskaart

De Vogelherkenningskaart is gemaakt door de Stichting de Groene Koepel en Vogelbescherming Nederland.

De Vogelherkenningskaart stimuleert op een laagdrempelige manier het kijken naar vogels. ´Samen met de ondernemers van Natuurkampeerterreinen hopen we zo vogels nóg beter te kunnen beschermen´, zegt directeur Fred Wouters van de Vogelbescherming.

Vogels zijn onlosmakelijk met kamperen verbonden, want wie geniet er nu niet van een gratis vogelconcert bij het ontwaken in de tent? Bovendien zijn de Natuurkampeerterreinen – waar de natuur de hoofdrol speelt – een goed startpunt om vogels te spotten. De Vogelherkenningskaart, met daarop ook tips en trucs om vogels te leren kijken, wordt gratis uitgedeeld aan kampeerders en is ook te downloaden via de websites van De Groene Koepel en Vogelbescherming Nederland.

Schotland is een geweldig land om doorheen te reizen en je in te verdiepen. Dit boek zingt de lof van het hoogland, het laagland en de eilanden. Gerrit Jan Zwier, medewerker van onder meer wandelkrant 'te voet', maakte wandeltochten langs Loch Ness en de Spey en volgt hij in de zuidelijke Borderlands het spoor van Walter Scott.

Op de schotse toer

In de Highlands en op de Hebriden gaat hij op zoek naar de uithoeken waar enkele natuurromantici zich verborgen hebben. Zo stuit hij in de buurt van Inverness op een soort Bommelstein, het hoofdkwartier van een bevlogen natuurvorser, en zet hij voet aan wal op een eilandje waar nog maar een paar mensen wonen.

Gerrit Jan Zwier is antropoloog en geograaf. Hij is gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Eerder schreef hij onder meer Het noordelijk gevoel, Er gaat niets boven Zweden en De omweg naar Paaseiland.

Gerrit Jan Zwier, Op de Schotse toer • uitgeverij Atlas Contact • met illustratiekatern • € 19,99 • 192 blz. •
isbn 978 90 450 3411 9 • verschijnt ook als e-book

Gemeenten moeten zorgen voor betere luchtkwaliteit, meer groen en minder uitstoot van CO2, vinden de meeste stedelingen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie.

milieudefensie illustratie de stad 1600x1600px

In de twintig grootste steden van Nederland is onderzocht hoe groot het draagvlak onder bewoners is voor maatregelen voor duurzaam verkeer in de stad. Uit dat onderzoek blijkt dat de meeste bewoners  milieuzones en schoon openbaar vervoer willen. Slechts 1 op de 10 stedelingen wil dat er meer ruimte komt voor autoverkeer.

Volgens het onderzoek van Milieudefensie is zo’n twee derde van de stadsbewoners het eens met de stelling dat meer ruimte voor fietsers en groen ten koste mag gaan van ruimte voor auto’s. Zelfs autobezitters blijken hier in meerderheid (58 procent) achter te staan.

Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online 56 cover 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet belgische ardennen

Actuele Nieuwsberichten