Wat stond er in de laatste editie ?

Bezoek ons ook op:

facebooktwitter

NIEUWS

Opnieuw is in Griekenland een wandelaar tijdens een tocht om het leven gekomen. De 55-jarige man was uitgegleden en viel vervolgens in een ravijn. Een vriend die betrokken was bij het ongeval raakte gewond en ligt in het ziekenhuis.

Zaterdag kwam een bergbeklimmer (26) om toen ook hij uitgleed. Vanwege gladheid en ijs op de paden op de Olympus (2917 meter) moeten reddingswerkers in Griekenland regelmatig uitrukken.

Het Cuypershuis in Roermond organiseert tot en met 25 februari 2018 de bijzondere tentoonstelling ‘Vormgeving in het Voetspoor van Pierre Cuypers’. Centraal staan de werken van 6 jonge talentvolle ontwerpbureaus die werden genomineerd voor twee prestigieuze prijzen namelijk De Limburg Design Award en de Harrie Tillie prijs. Tegelijkertijd met de tentoonstelling, komt het museum met een gloednieuwe cultuurwandeling door de stad Roermond.

Voorkant klein

Voor de nieuwe tentoonstelling ontwierp het Cuypershuis een speciale cultuurwandeling waarmee bezoekers de leukste designadressen van de stad ontdekken en in het voetspoor treden van Pierre Cuypers. Pierre Cuypers is de eerste Nederlandse architect van internationale betekenis in de moderne tijd. Hij bracht de bouwkunst in Nederland op internationaal niveau en beïnvloedde andere bekende architecten zoals Hendrik Berlage. De speciale cultuurwandeling leidt bezoekers langs de mooiste ontwerpen en gebouwen van Cuypers in de stad Roermond. Bezoekers kunnen de cultuurwandeling gratis ophalen bij de VVV Roermond of bij het Cuypershuis. De route is ook te downloaden via www.cuypershuisroermond.nl.

STAP Reizen en Oliva Travel, gespecialiseerde aanbieders van individuele wandelreizen in Zuid-Europa, gaan per 2018 de krachten bundelen. Alle Oliva-reizen in Spanje en Portugal worden aan het bestaande STAP-programma toegevoegd.

Oliva walking from pea de francia to laalberca 16231093887 o klein

De website van Oliva Travel blijft nog in de lucht, totdat de integratie in het STAP-aanbod zal zijn voltooid. Tot dan kan er gewoon worden geboekt via www.olivatravel.nl.

Nu de nachten langer worden, kunnen wandelaars in de Drentse bossen een bijzondere wandeling volgen via een lichtkunstwerk. De Pixi is een kunstwerk van het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen. Via kleine lichtpulsjes wijzen ze de weg.

3 PIXI WERC photo by knelis kopie

Het kunstwerk is geïnspireerd door bestaan de patronen in de natuur; de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is. Daardoor is elk bezoek aan de Pixi een unieke ervaring.

Bezoekers kunnen een ticket vooraf online boeken via www.staatsbosbeheer.nl/pixi

Video over Pixi: https://www.youtube.com/watch?v=p0chyDnqR9s

De dagen worden korter, de temperatuur kouder. Als de eerste sneeuw is gevallen, kunnen in de Lorraine in Frankrijk sneeuwschoenwandelingen worden gemaakt. En in steden als Metz, Nancy, Plombières-les-Bains en Epinal pronken de kerstmarkten.

88 Champdray Nids des Vosges Nids des Vosges 28529

Met ruim 1000 kilometer skipistes, sfeervolle accommodaties en een sprookjesachtig winterlandschap zijn de Vogezen in de Franse regio Lorraine op ruim 600 kilometer rijafstand van Nederland een redelijke dichtbij wintersportbestemming. Met name geschikt voor beginnende skiërs, langlaufers en gezinnen met jonge kinderen die het niet al te extreem willen. Meer informatie op www.toerisme-lorraine.eu/winter en www.massif-des-vosges.com.

Het Westerborkpad is een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) geworden. De historische route tussen Amsterdam en Kamp Westerbork werd vijf jaar geleden officieel geopend. Nu is de route opnieuw gemarkeerd en opgenomen in het netwerk van landelijke LAW’s. Het pad volgt de spoorlijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om Joden naar doorgangskamp Westerbork te vervoeren.

Wandelaar bij monument

Het Westerborkpad is geïnspireerd op de wandeling die Jan Dokter in 2005 maakte. Ter nagedachtenis aan de twaalf familieleden die hij in de Tweede Wereldoorlog verloor, liep Dokter de route van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Vijf jaar geleden werd het Westerborkpad geopend als officiële wandelroute.

Het Westerborkpad is een pad met geschiedenis. Ruim 100.000 Joden werden hierlangs per trein vervoerd naar Kamp Westerbork. Slechts 5000 keerden er terug. Om respect te betuigen aan de nabestaanden is de route, in tegenstelling tot andere LAW's, maar in één richting gemarkeerd. Onderweg kunnen wandelaars meer leren over een aangrijpend stuk geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog.

In Ede is het 105e Klompenpad geopend: het Kreelsepad. Dit pad is een rondwandeling van veertien kilometer door het buitengebied van Ede. De route gaat door een oud landbouwgebied, heide, bossen, langs zandduinen en heuvelruggen. In de gemeente Ede liggen meer dan tien Klompenpaden.

wandelen klompenpad Turfvelderpad

Klompenpaden worden ontwikkeld in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt.

Tweederde van de onbewaakte spoorwegovergangen is van belang voor recreanten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Adviesgroep Infrastructuur en Recreatie waarin de ANWB, Wandelnet, Fietsersbond, Fietsplatform en NOC*NSF vertegenwoordigd zijn. ProRail wil de komende jaren zoveel mogelijk onbewaakte overwegen opheffen. Beveiligde overwegen zijn namelijk veiliger. Van alle spoorwegovergangen in Nederland is zo’n vijf procent nog onbewaakt.

 

Lochem Almen Hulzerdijk Fotocredits Wandelnet Han van der Voet

De adviesgroep sluit zich aan bij ProRail dat veiligheid een belangrijk aspect is. 'Veiligheid bereik je niet alleen door opheffen, maar ook door beveiligen of ongelijkvloers maken van een overgang', zegt Wim Bot van de adviesgroep. Uit het rapport blijkt dat bij tweederde van de overwegen sprake is van recreatief belang: deze worden veelvuldig gebruikt door fietsers, wandelaars en andere recreanten.' Ze verbinden vaak de mooiste stukjes van ons land met elkaar. De adviesgroep pleit voor behoud van deze verbindingen. Dat kan zijn door te beveiligen, maar ook door aanleg van een brug of een tunnel.

Hoewel het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat extra geld beschikbaar heeft gesteld, is nu al duidelijk dat het beveiligen van alle onbeveiligde overwegen niet haalbaar is. Dat komt onder meer vanwege de hoge kosten van de sensortechniek die aankomende treinen moet detecteren. Andere opties zijn het plaatsen van hekken of het aanleggen van een brug of tunnel. 'We hopen dat ons rapport aanleiding biedt om de 82 overwegen met recreatief belang per stuk te bekijken en zo tot oplossingen te komen. In de afgelopen jaren zijn zo veel overwegen verdwenen dat de nu nog resterende overwegen extra belangrijk worden', aldus Ankie van Dijk, belangenbehartiger namens Wandelnet. Op dit moment wordt gewerkt aan de beveiliging van 3 van deze 82 overwegen: in Hoogkarspel (Noord-Holland), Littenseradiel (Friesland) en in Appingendam (Groningen). Op andere locaties worden momenteel discussies gevoerd.

Nederland heeft het drukst bezette spoornet van Europa. Er is ruim 7000 kilometer aan spoor in ons land dat op 1900 plaatsen te kruisen is via spoorwegovergangen. In de jaren tachtig waren dit er nog zo’n 3500. Door het sluiten van veel overwegen in de afgelopen jaren zijn op veel plekken in Nederland barrières ontstaan voor wandelaars en fietsers.

Nul:

De gemeente Leusden is gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017. De Utrechtse gemeente is het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden.

Wethouder Jan Overweg ontving als prijs een bronzen beeld. De verkiezing is georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Alkmaar en Apeldoorn.

P1040267
Wethouder Jan Overweg van Leusden 

Leusden is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017 vanwege een groot aanbod aan wandelroutes. Leusdense routes maken goed gebruik van de ligging op de overgang van de beboste Heuvelrug naar het cultuurlandschap van de Gelderse Vallei. De gemeente heeft 275 kilometer aan wandelpaden die jaarlijks worden gecontroleerd.

De gemeente organiseert een Boerenwinterwandeling, Happen en Stappen en een lichtjeswandeling in december. Leusden springt er ook uit vanwege Klompenpaden, Kinderwandelingen, een beeldenroute en een Filosofenpad. Leusden heeft een aantal routes voor minder validen bedacht en samen met een sociaal centrum heeft de gemeente zelfs ‘duwmaatjes’.

018 Hek bij bos

De gemeente Leusden verdient de titel ook vanwege de Valleiroute met onverharde paden door een eeuwenoud cultuurlandschap waar bosjes, bomenrijen, weiden, heidevelden en akkers elkaar afwisselen. De gemeente biedt fraaie wandelingen door de bossen en heide van Landgoed Den Treek-Henschoten en bijzonder is het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers, boerderijen en bossen.

028 Liniedijk Routepunt 10 IMG 0932

Overal in Nederland zetten gemeenten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland beoordeelt deze gemeenten in de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar. De verkiezing keert jaarlijks terug en is te volgen op www.wandelkrant.nl.

De gemeenten Alkmaar, Apeldoorn en Leusden zijn genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2017. Deze gemeenten springen er op een bijzondere manier uit voor wandelaars. De jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland.

Uitvoerig beoordeeld

Gemeenten in Nederland zetten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland, beoordeelt ieder jaar de wandelmogelijkheden in de gemeenten. Vorig jaar werd Valkenswaard gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar. Ook Eijsden-Margraten, Eersel, Ommen, Rijssen-Holten, Tubbergen en Horst aan de Maas zijn de afgelopen jaren uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar.

De Grote Drie

Nadat tientallen gemeenten in Nederland deelnamen aan de voorronden voor de Wandelgemeente van het Jaar, zijn Alkmaar (Noord-Holland), Apeldoorn (Gelderland) en Leusden (Utrecht) genomineerd. Deze gemeenten blijken in de praktijk extra vriendelijk voor wandelaars.

Verslaggevers van ‘te voet’ zijn afgereisd naar De Grote Drie en hebben ter plekke de mooiste route van de gemeente beoordeeld. Daarbij is onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie.

Meestemmen
De beoordelingen van de genomineerden verschijnen in de eerstkomende editie van wandelkrant ‘te voet’. Iedereen kan tot en met 14 april 2017 op www.wandelkrant.nl stemmen voor de favoriete wandelgemeente. Zowel de stem van de lezer als die van de redactie bepaalt uiteindelijk de winnaar voor de Wandelgemeente van het Jaar 2017. 

Wandelkrant 'te voet' geeft samen met Hi-Tec 1 gratis gegarandeerd startbewijs voor de 101ste edite van de Nijmeegse Vierdaagse weg! Hi-Tec is hoofdsponsor van de 101ste Nijmeegse Vierdaagse, die op dinsdag 18 juli 2017 van start gaat. Wil je kansmaken op een gegarandeerd gratis startbewijs? Laat dan je gegevens achter op http://thewalkoftheworld.nl/te-voet/. De actie loopt tot 12.00 uur op vrijdag 27 januari 2017. De winnaars krijgen 27 januari een bericht.

Startbewijzen 4daagseWS


Lees TeVoet online!

Klik op cover voor de nieuwste editie van te voet online
tevoet online 56 cover 2017

Klik op de cover voor de bijlage Sfeervol Overnachten

tevoet sfeervol overnachten

Klik op de cover voor deze speciale editie van te voet

tevoet eindeloos wandelen in de ardennen

Actuele Nieuwsberichten