cover tv03 groot

100 keer de Vierdaagse
De derde week van juli in Nijmegen. Voor wandelaars een begrip: de Vierdaagse, het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Ook dit jaar marcheren zo’n 50.000 wandelaars door Nijmegen. De beelden van zweet en gladiolen kennen we allemaal. Maar hoe is de Vierdaagse begonnen en uitgegroeid tot zo’n groot evenement?

tv03 spread02

Rond het Letterdyfe House in Roundstone
Bemoste paden die naar beekjes met watervallen en uitzichten op de baai leiden. Zo wandelde Gerrit Jan Zwier naar het Letterdyfe House in het Ierse Connemara. Dit romantische huis, beheerd door een Nederlands stel, staat in een sprookjesachtige wandelomgeving.

tv03 spread04

Hoe ontloop je een warmteberoerte?
‘Tien jaar geleden hadden fietsers al hun bidons, maar de meeste Vierdaagsewandelaars letten niet zo op hun drinken. Er waren mensen die de 30 kilometer op een paar kopjes koffie onderweg liepen.’  Maar na 2006 veranderde dat, vertelt Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie aan Radboudumc in Nijmegen. Ze doet inmiddels 10 jaar onderzoek naar Vierdaagselopers.

tv03 spread01

Valkenswaard Wandelgemeente van het Jaar
De gemeente Valkenswaard is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2016. De gemeente in Noord-Brabant scoort hoog op het gebied van onverharde paden, controles van paden, gevarieerd landschap en eigen uitgezette routes. Valkenswaard verdient de titel vooral vanwege de inrichting van het spectaculaire wandelgebied Groot Malpieven.

tv03 spread05

In het spoor van Gerrit Komrij
Als schrijver, dichter, vertaler, polemist en bloemlezer Gerrit Komrij terugdenkt aan Winterswijk, de plek waar hij negentien jaar van zijn leven doorbracht, dan wordt hij overvallen door een gevoel van saudade, de 'melancholieke pijn', bekend uit de Portugese fado's. Gerrit Jan Zwier wandelde met de boeken van Komrij in de rugzak door Winterswijk langs de bekende plekken uit het leven van Komrij.

De pure smaak van Foodwalk
Wandelen en voedsel zoeken, ofwel Foodwalks, kan op steeds meer plekken in Nederland. ‘Mensen zijn een beetje uitgekeken op prefab consumenten leukigheid,’ aldus Thomas van Slobbe, directeur van Stichting wAarde en één van de initiatiefnemers van Foodwalks. 'Te voet' nam de proef op de som in de omgeving Soest.

tv03 spread03